Умереността – оазисът на Таро

 

От 22 ноември до 22 декември сме в зодия Стрелец, а в Таро, картата, кореспондираща със Стрелец, е Умереността. И това е една от интелектуалните провокации на Таро, защото кой би свързал стрелците с умереност, скромност и баланс?..

 

Харесах „Умереността” от Kate Lunoe, защото показва богатството на тази карта и в същото време директно насочва към зодия Стрелец чрез кентавъра. Той е полукон и получовек, съвместява в себе си животинска сила и човешки интелект, първичност и самоконтрол, издръжливост и сръчност, бързината на краката и бързината на ума. Или иначе казано - най-доброто от двата свята, балансираната комбинация, умереното съчетание, което резултира в сбор, по-добър от отделните му части. Точно затова в тази карта откриваме и изкуството, и 14-ти аркан в системата на Тот се нарича именно „Изкуство”. Това е смесването на цветове и очертаването на нови форми, претвореното въображение, „прицелване” към други светове и опредметяване на духовното. Защото, ако Раят е само допускане и фантазия, то чрез изкуството, може да бъде видян и пипнат, нали?

 

На картата са още саламандър (огън), морски вълни (вода), джудже (земя) и фея (въздух) – четирите елемента, които съществуват едновременно и заедно поддържат живота. Идеята за единството и хармонията Kate Lunoe предава и чрез знака Ин и Ян – мъжката и женската енергия, светлината и тъмнината, активността и пасивността, които се съдържат едно в друго; противоположни, но заедно; преливащи се и в постоянен динамичен баланс.

 

Тук е също (ал)химичното смесване – Менделеевата таблица е издълбана върху масата и колбите очакват да отмерят точните количества за постигане на желаната реакция. В по-ежедневен план, това е готвенето и поднасянето на съвършеното ястие, в което е постигната хармония във вкусове и текстури.

 

За мен най-притегателният символ в картата Умереност, е изливащата се вода между съдовете – тя сякаш тече самостоятелно (отгоре надолу или обратното?), а фигурата само я направлява. Също като Потокът на живота, чието движение не зависи от нас, но ние имаме свободната воля чрез всяко наше решение, мисъл, чувство и действие, да повлияваме посоката, изобилието и характера му. И ако сме съзнателни, във връзка с Духовния свят, с чисти намерения, подобно бялата дреха на изобразената жена, няма защо да се страхуваме от бъдещето, защото то е отражение на нас. Така се ражда оптимизмът, а кой би отрекъл вечният оптимизъм на стрелците?..

 

Стрелецът е любопитен и проверяващ, стреми се не само към знание, а към високо познание, което не се страхува да приложи в действие. Аналогично, 14-ти аркан Умереността не се страхува да създаде нова визия за живота, която в Дявола ще бъде подложена на проверка, а в Кулата ще бъде отърсена от ненужното. Не! Умереността е смела, уверена в преценката си, фокусирана върху целта. Тя е стоик – знае и може, разбира и прилага, извлича наука от действието и определя действията си според научните принципи и закони. Умереността е позитивният оазис на Таро (алюзия за картата в Райдър-Ует-Смит), където Потокът на живота е в ръцете ни и можем да определим дългосрочната визия за живота си.

Вземете своите Таро и извадете Умереността, концентрирайте се върху картата и се свържете с нея. Попитайте я:


От кои съставки имам нужда в момента, за да балансирам живота си?


Изтеглете 2-3 карти и вижте резултата. Кои елементи е добре да добавите в житейската си формула? Във вътрешен или външен план е необходимо балансиране? Малки корекции или големи промени трябва да внесете във визията си?


Коментари

  1. Много хубава статия! Харесвам Умереността. За мен винаги дава знак за дългосрочност и някакъв вид лечение. И е по-скоро за укрепване на духа, лекуване на душата. Някак по триадата, като че ли са нещата тук. Вдъхва ми надежда с изображението на Архангела и триъгълника на сърдечната чакра, дава ми увереност, че всичко ще е наред. Аз реших да направя експеримент и си изтеглих карти. Малко объркваща комбинация се получи и е трудно да я коментирам - 6 чаши, Императорът, 7 меча (ползвам колодата на Райдър Уейт).

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за толкова хубавия коментар – лечение, да! Докато пишех текста, ми хрумна и тази страна на Умереността, но после думите се заредиха сами и ми убягна :)

    Относно твоята комбинация, бих казала, че в подхода ти за „управление” на твоя живот и посрещане на предизвикателствата (Императорът), е добре да балансираш чувства и мисли, ти да ги направляваш, а не те да направляват теб. Решенията ти да не са емоционално повлияни, но и да не потискаш чувството си за нещата, като постъпваш строго рационално. Да подхождаш добронамерено, може да си част и от колектив, но да не се разколебаваш от избраната посока, да не предаваш идеите си и особено да не ги „подаряваш” на друг (напр. да оставиш друг да получи заслугите, защото ти не държиш да си под светлината на прожектора или не искаш да влизаш в конфликт). Увереност в личната компетенция и поставяне на разумни граници. Като коректив можеш да използваш миналия си опит от сходни ситуации, както и съвета на човек, който чувстваш своя сродна душа или имате, доказана във времето връзка на доверие. И през цялото време ми се върти в главата - Защита на личния интерес без да си егоист - така че, предавам ти и това послание :)

    Дали написаното резонира с теб и откриваш смисъл за себе си?

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, изключително точна интерпретация! Възхитена и силно впечатлена съм! Това са и основните проблеми, които срещам по Пътя си до сега! Благодаря ти много за отделеното време.
    Между другото, четейки отново нещата, които си ми написала ги отнесох за момент към астрологията. Императорът го свързах със знака на овен, а 6 чаши ги отнесох към везните. Имам Северен възел в овен, т.е. познанието, което трябва да науча в настоящия живот и Южен възел във Везни - това, което вече знам. Плюс добавката от Сатурново възвръщане в знака на стрелец, за който знак отговаря Умереността много силно се усеща, това което са искали да ми покажат картите - това, което ти написа. Да бъде с другите, но да не се разливам в тях, както е било. Да се заявявам по-категорично, а не да отстъпвам назад при първата издигната стена от някого :) Благодаря отново!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар