Решаване на вътрешния конфликт

 

В живота ми има няколко важни теми - така е в живота на всеки човек - но не всяка от тях е структурирана и хармонична. Има някои, които са по-голямо предизвикателство от другите, изискват от мен решение и предприемане на стъпки. Но аз не знам как, не знам дали искам, какво искам, нещо ме плаши, бягам да се скрия или се стремя да стигна – в мен бушува война на позиции, в мен расте вътрешен конфликт. И понеже не мога да го реша, опитвам се да не му обръщам внимание. Дали това ми носи спокойствие? Не! Дори се появява в съня ми. Тогава? Посягам към Таро...


Тя е 
д-р Елинор Грийнбърг (Elinor Greenberg), гещалт терапевт, специалист по гранични, нарцистични и шизоидни личностни разстройства. Изучава Таро от 1995 година и е сертифицирана като професионален тароист от Американската Таро Асоциация. Съвместява психология и таро и разработва упражнение за решаване на вътрешния конфликт. Да, нарича го упражнение и макар да ми се струва, че думата не е съвсем коректна, склонна съм да приема, че е по-скоро упражнение, отколкото подредба с картите, защото изисква интроспекция, мисъл и работа в полето на психичното.


Изключително мощно упражнение, преживяно през опита ми. Дълбочината му е толкова по-голяма, колкото повече вложиш от себе си. Изисква честност и обективност, отворени ум и сърце, може да предизвика плач и води до осъзнаване. Стъпка по стъпка към

 

Решаване на вътрешния конфликт с Таро


Стъпка 1

Задайте си въпроса: „Какъв конфликт преживявам в себе си?” Не би следвало да ви е трудно да го откриете (конфликтите никога не са тихи и не остават скрити), но може да ви накара да се замислите как точно да го формулирате.


Стъпка 2

Вземете своите Таро и разгледайте картите. Изберете онази, която мислите и чувствате, че най-добре представя вас в ситуацията, раждаща конфликта. Бъдете честни със себе си, отворете ума си, освободете се от всяко предубеждение. Почувствайте картите – коя от тях сте вие?

Извадете избраната карта от тестето и я поставете с лице нагоре в центъра на подредбата. Кажете на глас какъв е нейният смисъл за вас по отношение на конкретния конфликт/ситуация; какво изразява и как ви описва. Ако желаете, можете да запишете прозрението си.


Стъпка 3

След като сте определили централния конфликт, погледнете го от всички страни – колко позиции се сблъскват във вас? Например, основният конфликт у вас е голямото ви желание да напуснете работа, защото не съответства на природата ви, потиска ви и се чувствате преуморени, гневни и нещастни, НО получавате добра заплата, която гарантира определен стандарт на семейството ви. В този случай, различните позиции могат да бъдат:

 

§                Характерът на работата.

§                Отношенията с колегите.

§                Финансовата сигурност на семейството.

§                Психическото и физическото ви здраве.

§                Любимото хоби/занимание, което намирате за свое призвание.

§                И пр.

Разбъркайте картите и изтеглете на случаен принцип (гледайки откъм гърба), толкова карти, колкото позиции сте определили. Наредете ги около централната карта.


Стъпка 4

Назовете гледната точка, която всяка от картите представя – какво искате по тази позиция, какво преживявате? Всяка карта е слой от вътрешния ви конфликт, нещо, което го подклажда или тушира. Бъдете обективни и честни, „разкажете душата си”.


Стъпка 5

Разгледайте връзките между картите в отделните позиции и централната карта. Има ли гледни точки, които подкрепят основната карта или такива, които й се противопоставят? Между кои позиции е конфликтът? Има ли главна аркана в някоя от позициите – това ще придаде тежест на тази страна.


Стъпка 6

Вземете тестето отново и на случаен принцип изтеглете още една карта. Тя ще покаже начина, по който можете да хармонирате враждуващите гледни точки. Поставете я кръстосано върху централната карта. Как се вписва в цялостната картина на конфликта? Как можете да я приложите за умиротворяване на различните позиции? Как се отнася към централната карта?

Тук може би ще трябва да се замислите повече, да погледнете творчески или строго рационално. Имайте предвид, че целта на кръстосаната карта не е да даде перфектно решение, а да подскаже добър компромис между конфликтните страни в душата ви. Както враждуващи хора стигат до консенсус чрез определени отстъпки, така с леки промени и „отстъпки” по някои от враждуващите позиции е напълно възможно вътрешно примирие по дадената ситуация при конкретните условия.

 


Коментари